anatomisch bekappen cursus gezonde hoeven paarden

Schuilt er een hoofnerd in jou?

Word de expert van de hoeven van jouw paard

Vroeger reed ik veel paarden voor anderen. Hoeven waren gewoon iets dat je uitkrabde, waarbij je voorzichtig was in het midden waar de straal zit. Veel paarden stonden op ijzers en met enige regelmaat verloren ze die. Ik ging me meer en meer afvragen of er geen andere oplossing was. Herken je dit?


Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik ben de hoevenmaterie in gedoken. Ik wilde weten hoe zo'n hoef in elkaar zit. Waarom gebruiken we ijzers? Waarom is de straal zo gevoelig? Hoe ziet een gezonde hoef eruit? Of een zieke? Tsja, en toen was het hek van de dam!


Hoe meer ik me verdiepte in hoeven, hoe meer hoofnerd ik werd. Ik leerde van veel verschillende professionals (nog steeds!) en uiteindelijk heb ik er zelfs mijn werk van gemaakt. Als bekapper en docent kom ik dagelijks zieke hoeven tegen, maar ook ontzettend veel eigenaren zoals jij, die het beste willen voor hun paard.


Met deze online 'Hoofnerd Fundamentals' hoevencursus wil ik je de kennis aanreiken die ervoor zorgt dat je niet meer zo afhankelijk hoeft te zijn van jouw hoefsmid of stalgenootjes. Zodat je zélf hoeven kunt beoordelen en precies weet hoe gezonde en zieke hoeven eruit zien. Én wat je er aan kunt doen natuurlijk.


Deze cursus is perfect voor iedere eigenaar die net als ik graag diep in de materie duikt en zijn of haar vragen beantwoord willen hebben.

anatomisch bekappen cursus gezonde hoeven paarden

Word de expert van de hoeven van jouw paard

Waarom zou je een cursus over hoeven volgen? Laat ik even een situatie schetsen: je ziet iets 'geks' aan de hoeven van jouw paard. Je stalgenoot zegt dit, de dierenarts zegt dat en de hoefsmid zegt wéér iets anders! En dan gaat het alleen nog maar om 'wat' er is, want ook oplossingen zijn er te over. Frustrerend he? Want wie heeft er nu gelijk? Wat is de beste aanpak? Veel handiger als je zelf een gedegen basiskennis hebt van hoeven. Zo kun je problemen meteen herkennen én de oorzaak herleiden.


Wat levert deze cursus jou op?


 • Een goed fundament aan kennis over paardenhoeven
 • Je weet precies hoe gezonde hoeven er uit horen te zien
 • Je hebt goed inzicht in diverse hoefproblemen
 • Geen kreupel paard meer door onopgemerkte hoefziektes!
 • Een beter bewegend paard door super comfortabele en functionele hoeven
 • Goede achtergrond om op niveau mee te praten met dierenarts en hoefsmid
 • Nooit meer blind hoeven vertrouwen op anderen als het gaat om de hoefgezondheid van jouw paard
Ik wil me aanmelden

Dit zeggen de hoofnerds!

Buitengewoon duidelijke, heldere en begrijpelijke training om met kennis van zaken naar de hoeven van je paard te kunnen kijken. Overzichtelijk, goed en logisch opgebouwd. Een absolute must voor iedere paarden eigenaar!
Berna den Boer

De cursus is een echte aanrader en geeft echt inzicht! Je kan alles op je eigen tempo volgen en mag altijd vragen stellen. De investering waard!

review hoofnerd cursus

Oona Grijseels

Anne deelt haar ruime kennis op een superduidelijke en aangename manier. absoluut een aanrader voor cursussen!
Bedankt Anne :-)
Stephanie Guylinck

Een ‘must do’ voor iedereen die meer wil weten over de werking van de paardenhoef en welke factoren hierbij van invloed zijn om ze gezond te houden of maken.

ervaring-hoofnerd-cursus
Marie José

Over de Hoofnerd Fundamentals cursus

 • Je hebt een jaar lang toegang tot al het online lesmateriaal (dus no rush)
 • Je kan meteen beginnen en werkt op eigen tempo
 • Zes modules met leerzame video's
 • Aanvullende theorie in overzichtelijke documenten
 • Uitgebreid beeldmateriaal met uitleg
 • Een besloten community met mede-cursisten (gezellig en leerzaam!)
 • Betalen in termijnen is mogelijk, je kan dit aangeven op de betaalpagina
paardenwelzijn, fysiek en mentaal

Module I - Equus Caballus

Ja, de hoeven zijn belangrijk, maar hoeven worden gevoed en beïnvloed door veel andere factoren naast de hoefsmid! In deze module leer je over voeding, huisvesting en basisbehoeftes die invloed hebben op de beweging van jouw paard: de basisingrediënten voor de fysieke en mentale gezondheid en dus inzicht in het wezen waar die hoeven aan vastzitten. Het is nou eenmaal onlosmakelijk verbonden

Ik vertel het je hier even rechtstreeks:

goed en vrij bewegen op gezonde hoeven

Module II - Het paard in beweging

We gaan hier wat meer de diepte in. Je ontdekt wat de functie van hoeven is in het totaalplaatje van anatomie en biomechanica. We duiken in het bewegingsgestel en zoomen in op de hoeven. De diepgaande theorie en vele anatomische benamingen worden op een duidelijke en logische manier uitgelegd. Na deze module bekijk jij je paard en zijn hoeven echt met andere ogen.

Kijk even wat ik er over kan vertellen.

anatomisch bekappen cursus gezonde hoeven paarden

Module III - de hoef op microniveau

Hoeven 'zijn' er gewoon, maar veranderen ook! Maar wat gebeurt er dan precies? Welke interne structuren, weefsels en cellen zijn daar verantwoordelijk voor? In deze module ontdek je hoe de hoef op microniveau werkt en krijg je veel meer begrip voor de werking er van. Je leert zien dat de hoef niet zomaar een 'klomp hoorn' is maar een levend geheel van structuren en weefsels. Dit geeft ongelooflijk veel en diepgaand inzicht in groei, gezondheid en problemen van de hoeven van jouw paard. 
Laat me je iets meer vertellen over Module III
steunsel-paardenhoef

Module IV - de hoef op macroniveau

Oké, na de vorige modules weet je van alles over het wezen paard, beweging en de binnenkant van de hoef, maar hoe zit het dan met wat je ziet wanneer je uitkrabt? Daar gaan we nu mee aan de slag. Als je deze module voltooid hebt kun je de hoeven van jouw paard perfect 'lezen'. Je weet wat er goed gaat, ziet ook direct wat er te verbeteren valt aan de hoeven van jouw paard, welke gevolgen dit kan hebben én hoe je het oplost.

Laat me je even vertellen wat we gaan doen.

anatomisch bekappen gezonde hoeven paarden

Module V -hoorn in de problemen

In de vorige module leerde je goed de buitenkant van de hoef te beoordelen en hoe het allemaal in elkaar zit bij een happy hoef. Maar... het gaat natuurlijk lang niet altijd goed. In deze module gaan we daarom kijken naar problemen in de hoef en het hoorn. Je weet meteen wat mogelijke afwijkingen zijn en waar de oplossing zit. 

Liever even luisteren dan lezen? Hierzo:

set up for succes

Module VI- Casusonderzoek

Yes, we gaan kijken en analyseren! In deze module ga je (lekker veel) foto's maken van jouw eigen paard (of lease/verzorgpaard). Alle voorgaande theorie kun je hier in praktijk testen met het analyseren van deze foto's. Ook kun je in deze module gaan nadenken over oplossingen en verbeteringen, zodat je weet waar je naartoe kunt werken met de hoeven van jouw paard. Je maakt een plan van aanpak voor optimale hoefgezondheid voor jouw paard binnen jouw situatie.

Luister even wat we gaan doen in deze module.

Kortom: 6 modules die samen zorgen dat je problemen kan herkennen en voorkomen om de paarden in jouw omgeving gezond en comfortabel op hun voeten te houden.


 • Je hebt jaar lang toegang tot al het online lesmateriaal (dus no rush)
 • Je kan meteen beginnen en werkt op eigen tempo
 • Zes modules met leerzame video's
 • Aanvullende theorie in overzichtelijke documenten
 • Uitgebreid beeldmateriaal met uitleg
 • Een besloten community met mede-cursisten (gezellig en leerzaam!)
 • Is het bedrag te groot om in 1 keer te betalen? Geen zorgen, je kan betalen in termijnen

Hoofnerd ervaringen

De cursus geeft zoveel inzicht waarbij de puzzelstukjes in elkaar vallen. "No feet, no horse" is mij steeds duidelijker door de tekeningen, foto's en filmpjes. Ontzettend interessante wetenschappelijk onderbouwde lesstof.

Domenique van Marion

de manier hoe Anne uitlegt is fenomenaal. Ze maakt materie zo duidelijk, waardoor ik dit op dezelfde manier kan uitleggen aan klanten in ‘Jip-en-Janneke-taal’. Kortom een aanrader voor iedere paardenliefhebber, al dan niet professioneel!

Dierenarts Laura Naudts

Heb jij niet genoeg aan een basispakket?

Je kunt VIP lid worden voor heel veel hoevenactie

Hoofnerd VIP

lidmaatschap

Ideaal als je merkt dat je:

✅ nog veel meer kennis wil slurpen

✅ de hoevendiepte in wil

✅ nog meer uitleg van Anne wil

✅ wil deelnemen aan inspirerende webinars met gastsprekers

✅ je graag laat omringen door like minded hoofnerds

Laat me je de VIP inhoud uitgebreider uitleggen:

VIP webinars

Als VIP lid van de Hoofnerd Academy krijg je iedere maand extra materiaal dat los staat van de cursus die je volgt. Dit kan bestaan uit een lezing door Anne; bijvoorbeeld over beenstanden, zoolperforatie, bekapstromingen, etc., maar kan ook een uitgebreide casestudie, een live bekapping, of een lezing van een externe professional zoals een fysiotherapeut of dierenarts zijn. Ook is er content waarin heel gedetailleerd in gegaan wordt op een specifiek aspect van een bekapping of beoordeling van een hoef. VIP leden krijgen ook af en toe een sneak preview op vervolgcursussen als extra. Het totaalpakket is een interessant en divers extra aanbod met als focus paardenhoeven en alles wat daarbij komt kijken. Zo ben je al snel een paardenmens en hoofnerd met nèt dat beetje extra op vlak van hoevenkennis.


VIP Archief

De VIP mogelijkheid draait inmiddels al een aantal jaar. 90% van alle voorgaande webinars en VIP content kan je gewoon terugkijken. Je hebt als VIP dus niet alleen toegang tot maandelijks nieuwe content in de vorm van een webinar of extra les, maar kan ook in het uitgebreide archief van VIP webinars. Een soort Hoofflix 🙂. Nog meer kennis slurpen en inspiratie of motivatie opdoen voor de beste voeten voor je paard!


Toegang tot Fundamentals

Verder heb je zolang je lid bent, VIP dus, ook toegang tot de Fundamentals cursus en het VIP forum. Op het forum is er alle ruimte om verder in te gaan op de onderwerpen van de VIP extra's maar ook jouw hoevenvragen, eigen casestudies, werk, problemen of projecten. 


VIP Live Q&A's voor Fundamentals

Naast al het bovenstaande kun je ook maandelijks deelnemen aan de Live Q&A speciaal voor Fundamentals cursisten. Zo kun je al je vragen die je ten aanzien van de theorie hebt live stellen. Je krijgt dus een Fundamentals cursus met extra begeleiding. 

Kortom

Ideaal als je merkt dat je:

✅Toegang tot de Fundamentals cursus 

✅Diepgaande maandelijkse extra webinars of lessen

✅Inspirerende webinars door gastsprekers

✅Maandelijks een live Q&A voor al jouw vragen

✅ Een aparte VIP community van like-minded Hoofnerds

Kies het pakket dat het beste bij jou past 

en ga meteen van start:

Basis Hoofnerd

Hoofnerd Fundamentals

€ 247,-
Hoofnerd fundamentals hoeven cursus hoefgezondheid bekappen
 • Je wordt expert van de hoeven van jouw paard
 • Toegang tot de Hoofnerd Fundamentals cursus
 • Toegang tot de Hoofnerd online community 

VIP Hoofnerd

Hoofdnerd Fundamentals + membership

-

beste keuze

€ 464,-
vip hoofnerd fundamentals hoeven cursus hoefproblemen bekappen paarden
 • Je wordt expert van de hoeven van jouw paard
 • Toegang tot de Hoofnerd Fundamentals cursus
 • Toegang tot de Hoofnerd online community
 • Krijg toegang tot een jaar lang exclusief membership t.w.v. € 216,- met maandelijks een webinar of extra les èn maandelijks een live Q&A voor al jouw vragen!
 • Toegang tot het Rotstraal Bootcamp 
 • Toegang tot het archief met al het eerder verschenen VIP materiaal 
 • Toegang tot de eerder verschenen Crashcourse webinars over ondergeschoven hielen en hoefzweren
 • direct toegang tot zowel de cursus als het VIP materiaal

Veelgestelde vragen


Hoelang duurt de cursus?

Je hebt een jaar lang toegang tot de Hoofnerd Fundamentals cursus. Als je kiest voor het VIP-pakket heb je toegang tot het Hoofnerd Academy membership met maandelijks een Q&A webinar en een extra VIP webinar of les èn de Fundamentals cursus.


Wanneer start de cursus?

Wanneer jij er klaar voor bent. Je doorloopt het lesmateriaal op jouw eigen tempo. 


Moet ik een eigen paard hebben om mee te doen?

Nee hoor, je hoeft niet met gereedschap aan de slag, behalve je camera, dus je kunt de cursus ook prima volgen door te kijken naar het paard van een stalgenootje, een verzorg- of leasepaard of die van de buurvrouw!


Kan ik ook vragen stellen over het lesmateriaal?

Zeker! In de online community, een soort facebook maar dan Hoofnerd geel i.p.v. blauw en vol met mede hoofnerds, kan je al jouw vragen stellen en ook foto's en video's delen. Team Hoofnerd beantwoordt daar met plezier al jouw vragen en andere cursisten en Hoofnerd Pro studenten denken ook altijd graag met je mee. 


Moet ik voorkennis hebben over hoeven?

Nee, absoluut niet. Deze cursus begint gewoon bij het begin en gaat vervolgens flink de diepte in. Het is wel handig als je weet waar de hoeven aan het paard zitten (onderaan). Door de opbouw ben je zonder voorkennis perfect in staat om alles te volgen. Wanneer je al meer kennis hebt, zal je je eveneens niet vervelen want we gaan van 0 tot 100 in 6 modules.

Luister ook naar wat deze Hoofnerds van de cursus vinden:

Klaar voor de start?

Nog even deze jonge Hoofnerd in Hongarije: