Van top tot teen!

Live weekend anatomie, beweging, ogen en hoefgezondheid

Anatomie

goed en vrij bewegen op gezonde hoeven

Beweging

Hoefgezondheid

hoeven, bekappen, paarden, hoefproblemen

Twijfel je waar te beginnen met verdiepen?

Soms voelt het alsof je teveel moet leren om paarden echt te snappen, echt aan te kunnen voelen waar je nou goed mee doet. Gedrag, beweging, soorten therapie, EHBO, tanden, voeding en dan hebben we het nog niet eens over trainen, harnachement, huisvesten, etc.


Je wil het allemaal goed doen, maar jeetje wat is het veel en waar moet je beginnen?


Is het niet belangrijker om nog voor we al ‘onze’ dingen gaan toevoegen zoals training, huisvesting, voeding, etc. eerst echt naar het paard zelf te leren kijken


Kies er nu voor om op 30 september en 1 oktober 2023 onder begeleiding van Zefanja Vermeulen, Thirza Hendriks, Annette Timmer en Anne Schuite jouw kennis te verdiepen over de essentie: het paard zelf. Leer mee tijdens diverse presentaties over de anatomie, beweging, ogen en hoefgezondheid en leer zien wat het paard van top tot teen vertelt met zijn lichaam. 


We doen dit tijdens een live weekend samen met andere gepassioneerde eigenaren op de locatie van Equinestudies te Asch.  


De sprekers

Zefanja Vermeulen

Door Zefanja leer je beter kijken naar het paardenlichaam en wat dit lichaam je vertelt. In haar presentatie ‘Bodies Never Lie” neemt zij je mee op een reis langs indicatoren. Deze indicatoren vertellen je hoe het lichaam duidelijk maakt wat er van binnen gebeurt. Het kunnen bijvoorbeeld spierlijnen zijn die duidelijk maken dat er biomechanisch iets niet lekker gaat. Je krijgt in deze presentatie te zien wat normaal en wat abnormaal is aan de hand van tekst en uitleg maar ook veel video’s en foto’s. Je gaat naar huis met een beter inzicht in hoe een goed assessment van jouw paard er uitziet.


In de presentatie “Body and Bones” word je ondergedompeld in wat er ín het paard speelt. Wat kunnen we leren van paarden? Wat laten ze ons zien? In een aantal casestudies van paarden kijk je mee naar specifieke dingen in de  beweging en het gedrag van de paarden, waarna Zefanja met jou de bevindingen uit de dissectie en hun skelet deelt. De skeletten vertellen je hoe de paarden hun leven leefden. 

Thirza Hendriks

Het lichaam van het paard is een schitterend voorbeeld van bio-engineering, de perfecte vorm om een functie te vervullen. Om een paard uit te laten blinken, is het noodzakelijk te begrijpen hoe het is ontworpen en hoe functionele beweging mogelijk wordt gemaakt.

Tijdens deze presentatieserie zal Thirza Hendriks je meenemen door het biomechanische model van het paard en uitleggen hoe anatomie in beweging wordt gezet. De serie zal ingaan op de mechanische systemen en hun functies met betrekking tot balanscontrole en functionele beweging van het paard. De volgende systemen zullen worden toegelicht:


  • De ‘string and bow’ theorie ontkracht.

  • De sacro-pelvische sling.

  • Thoraco-lumbale integriteit.

  • De thoracale sling.

  • Het veersysteem.

Je zult leren om je oog op een systematische manier te trainen: wanneer is beweging functioneel en wat gebeurt er wanneer de systemen falen?

Deze serie is een must voor iedereen die betrokken is bij paarden, omdat het je in staat stelt functionele versus disfunctionele houding en beweging te herkennen om (overbelastings)letsels te voorkomen.


Naast de theorie zullen er ook tal van praktische beheer- en trainingsoplossingen zijn over hoe je de functie kunt optimaliseren of herstellen.

anatomisch bekappen cursus gezonde hoeven paarden

Anne Schuite

Heb je ooit een paard gekocht dat uiteindelijk erg slechte hoeven bleek te hebben? Misschien heb je zelfs advies ingewonnen bij anderen om je heen die je vertrouwde, liet je een klinisch onderzoek uitvoeren en werden er zelfs röntgenfoto's maken en toch... kreeg je later problemen met de hoeven en misschien zelfs een paard dat helemaal niet presteerde.


Hoeven worden vaak gezien als deze ongrijpbare - laat staan te controleren - 'dingen'; vier blokken hoorn die ons begrip te boven gaan. “Mijn paard heeft slechte hoeven” als gegeven voor altijd. Het zou nogal een trieste werkelijkheid zijn als dat echt zo was. Gelukkig is het tegenovergestelde waar. Hoeven hebben bepaalde functies die ze moeten vervullen. Als we ze samenvatten, komt het neer op: het paard veilig, comfortabel en economisch over elk terrein dragen, nu, volgende maand en bij voorkeur ook het volgende decennium. Hoeven zijn geëvolueerd om dat doel te dienen, ze zijn perfect ontworpen voor de taak. Maar om die taak te vervullen, hebben ze ook bepaalde eisen. Tijdens dit weekend duik je met Anne in welke logische vorm nou bij het perfect uitoefenen van de functies hoort en wanneer je problemen kan verwachten. We gaan de hoef in kleine stukjes opdelen en kijken wat die onderdelen nodig hebben om gezond te zijn en wat er gebeurt als de hoef niet goed presteert. Samen met de andere deelnemers leer je dit weekend stap voor stap en interactief hoeven lezen aan de hand van diverse foto’s uit de dagelijkse praktijk. Heel handig met betrekking tot jouw eigen paarden om te weten of er actie nodig is, maar ook heel helpend wanneer je op zoek gaat naar een nieuw paard. 


Je gaat naar huis met helder inzicht in wat een gezond hoef is en wat niet, je leert structurele problemen herkennen en kan heel goed de belastbaarheid van een hoef inschatten. Je krijgt bovendien praktische handvaten mee voor als je een paard koopt om zo niet in de eerste hoevenvalkuil te lopen. 

Annette Timmer

Annette neemt je mee in de magie van het paardenoog. Bereid je voor op een betoverende reis waarin ze de geheimen van het paardenoog gaat laten zien om de magie van paardeniriscopie te verkennen. Je gaat naar huis met kennis over waar je zelf op kan gaan letten. Dit alles aan de hand van foto's uit haar eigen praktijk. 

Ga je voor een weekend vol kennis samen met andere gepassioneerde eigenaren?

Voor 207 euro ben je van top tot teen een beetje wijzer

Na dit weekend: 


  • Weet je meer over indicatoren van problemen op vlak van biomechanica
  • Ben je bekend met de mechanische systemen in jouw paard
  • Heb je een heldere kijk op wat hoefgezondheid inhoudt
  • Heb je inzicht in de werking van het paardenoog 
  • Heb je een beter totaalinzicht in jouw paard


Lunch en koffie/thee zijn inbegrepen.