anatomisch bekappen gezonde hoeven paarden

Leer risico en frustratie omzetten in flow

Het VEMP seminar 2023

DOOR OMSTANDIGHEDEN GING DIT SEMINAR NIET DOOR. 


DE INHOUD IS INMIDDELS ONDERDEEL VAN DE HOOFNERD PRO OPLEIDING

Als paardenprofessional ben je je altijd bewust van de risico's van je vak. Niet alleen zijn paarden soms onvoorspelbaar door stress, angst, pijn of een schrikreactie, werk rond paarden is ook erg belastend voor jouw lichaam. 


Als eigenaar maak je je soms zorgen als het tijd is voor de hoefsmid, bekapper of zelfs dierenarts. Gaat het dit keer wel goed? Zal hij rustig blijven, zal de hoefsmid of bekapper rustig blijven? Komt er geen gedoe en stress zoals de vorige keer?


Met paarden werken en paarden bekappen wordt vaak gezien als een gevaarlijke of op zijn minst risicovolle klus. Ergens is dat natuurlijk waar. Zeker als prof ken je niet ieder paard dat je te zien krijgt van haver tot gort. Je moet vrij goed het gedrag en een situatie kunnen inschatten. Zelfs als paardeneigenaar kan je soms verrast worden door gedrag van je  eigen paard, verzorgpaard of paard van een kennis. Je vindt een wondje hier en een blessure bijna de normaalste zaak van de wereld. “Het blijven beesten hé?”, wordt er gezegd. 

 

Maar is dit echt zo? Moet je er maar op rekenen dat je, simpelweg omdat je met paarden werkt, meer risico loopt op blessures en zelfs ongelukken? Het voelt als een soort Russisch roulette: je weet niet wanneer, maar ooit is het raak! Of zou het een heel stuk veiliger kunnen? En zou het ook zonder strijd kunnen? 

 

Jazeker, daarom organiseert Hoofnerd Academy in samenwerking met andere specialisten speciaal voor jou het 2-daagse VEMP seminar vol masterclasses van experts. Tijdens dit seminar leer je alles over Veilig, Ergonomisch, Mindful en Positief werken aan en rond paardenhoeven. 


Wanneer: 2023 (exacte data volgen nog)

Waar: Het hof van Lier te Zandbergen, België. 

Ben je een paardenprofessional en werk je regelmatig aan en rond hoeven en zou je willen dat het makkelijker kon? Dit tweedaags seminar vol masterclasses door experts is voor jou.

is dit voor jou?

Mogelijk heb je in eerdere situaties al van alles geprobeerd, zonder resultaat. Bij probleemgedrag werkte meer druk en meer kracht niet, het werkte misschien zelfs averechts. Of het werkte wel, maar de bittere nasmaak die het achterliet was overheersend. Want wat daar gebeurde, is eigenlijk niet hoe jij met paarden om wil gaan, is niet waar jij voor wil staan. Een praam, het paard verdoven en dan onder controle krijgen met kracht: het voelt niet echt als een endorfinenfeestje voor jou als professional. Het voelt ook niet alsof je het totaalplaatje kan zien of alsof rationaliteit zegevierde... En het was evengoed risicovol en zwaar voor jouw lijf. En als eigenaar was het niet de manier waarop je zou willen dat jouw paard behandeld wordt. En misschien zoek je gewoon een antwoord op die kleine maar continue en vermoeiende onenigheid met paarden. Benen wegtrekken, achterbenen niet willen geven, steigeren, hangen, geen voet willen geven: het kost je allemaal veel energie en ook een stukje van je werkplezier. Of het plezier dat je hebt van paardenhouden.

Rationaliteit is belangrijk voor je; werken vanuit rede, logica, nadenken over wat je doet en waarom, resultaten wegen en ervan leren. Je wil het totaalplaatje leren zien. Het past binnen jouw visie om tot een paardvriendelijke, rustige en efficiënte manier van werken te komen.

Jouw lijf is je belangrijkste gereedschap en dat zo goed mogelijk onderhouden is prioriteit nummer één. Daarnaast is het mentale aspect van aangenaam en ontspannen bekappen op een voldoening gevende manier de innerlijke motor voor jou als paardenprofessional. Ook die motor wil je onderhouden en voeden. Als paardeneigenaar wil je gewoon lekker je eigen paard zijn voeten kunnen bijhouden zonder er nog drie dagen fysieke spijt van de voelen. Of je wil kunnen uitkrabben, oefenen met voeten geven en bezig zijn zonder mopperlijf.

Je wilt de flow en voldoening ervaren omdat je weet hoe je het paard, in verschillende stresssituaties en met jouw fysieke gezondheid in het achterhoofd, op een weloverwogen manier benadert. Je weet alleen niet hoe dit aan te pakken. Het frustreert je dat je het gevoel hebt dat er informatie mist, dat je niet alle onderdelen van de puzzel hebt en daarom niet het volledige plaatje ziet.

Je werkt het liefst in samenwerking en connectie met het paard en vanuit respect voor het paard. Zonder geweld, frustratie, stress of ongelukken: een endorfinenfeestje voor jou, een relaxte ervaring voor het paard. Je kan het gedrag van het paard correct inschatten en sturen, je kan gevaarlijke situaties succesvol omzetten naar een leermoment waarin iedereen groeit en niemand gewond raakt.

Je wil de ‘runners-high’ voor bekappers en hoefsmeden ervaren waarbij de endorfinen door je lijf golfen. Want jij geniet van het werken met je lijf in de buitenlucht in contact met het paard. Je hebt de controle over jouw lijf, de situatie, de veiligheid.


Als eigenaar ken je diezelfde 'runners-high':  wanneer alles in elkaar klikt als een puzzel en het gewoon klopt. Geen ruzie, geen gedoe, maar een relaxt paard dat graag samenwerkt met mensen. 

Ik wil me aanmelden

Over de experts

Leer paardengedrag begrijpen en er op inspelen

Suzy Deurinck MSc. Animal Science:

Suzy is dierwetenschapper, gedragstherapeute voor paarden en spreker op nationale en internationale seminars. Zij heeft regelmatig één vraag in haar hoofd: “what’s in it for the horse?” Sinds 2014 helpt ze paardeneigenaren en professionals om onze mensenwereld te zien door de ogen van het paard. Als we nadenken over het welzijn van ons paard, denken we vaak aan lichamelijke aspecten, zoals overgewicht en of de ogen schoon en helder zijn. Maar eigenlijk is emotioneel welzijn net zo belangrijk. Is het paard tevreden en blij? Kan het paard het hoofd maar net boven water houden, of bloeit het paard op?


Haar masterclasses tijdens het seminar leren je meer over hoe paarden leren en hoe wij hiermee om kunnen gaan, onder andere middels positieve bekrachtiging. Je leert omgaan met crisismanagement wanneer een paard ècht bekapt zou moeten worden en het niet lukt. Daarnaast leer je een gedegen trainingsplan opstellen om jouw paard gewoon vanaf nul te leren hoe voeten geven en bekappen zonder stress en in samenwerking kan. Als professionele bekapper kan je op basis hiervan ook advies geven aan klanten om het gedrag van 'lastige paarden' te helpen bijstellen.

Leer pijnsignalen en compensatiepatronen herkennen en omzeilen

Dr. Sara Torfs, DVM, PhD, Dipl. ECEIM, Icreo gediplomeerd paardenosteopaat

Sara is dierenarts en dierenosteopaat en Europees specialist inwendige ziekten paard. Ze heeft als paardenarts-specialist inwendige ziekten, rugspecialist en voedingsadviseur de missie om paarden zo gezond en gelukkig mogelijk te houden. In haar werk als paardenosteopaat ziet ze dagelijks hoezeer alles in het lichaam met elkaar verbonden is en hoe problemen elkaar kunnen beïnvloeden. Door te kijken naar het hele paard én het management eromheen, probeert ze de onderliggende oorzaak van problemen te vinden en weg te nemen. Daarbij werkt ze ook graag samen met andere specialisten. Ze zet haar expertise het liefst in om blessures en ziekten zo vroeg mogelijk te ontdekken of helemaal te voorkomen.


Met Sara ga je kijken waarom bepaalde houdingen voor een paard al dan niet ergonomisch of comfortabel zijn. Daarnaast leert ze je patronen van ongemak en compensatie zien en geeft ze je meer inzicht of pijn vanuit de hoeven of elders afkomstig is. 

Leer jouw lichaam correct gebruiken en ergonomisch werken

Martine van de Velde 

Martine is humaan fysiotherapeut met een bijscholing in adem- en ontspanningstherapie. Ze is gefascineerd door de werking van het menselijk lichaam en de wisselwerking tussen lichaam en geest. Ze helpt mensen in haar eigen praktijk die tegen fysieke of psychische klachten aanlopen. Vertrouwen in je lijf, plezier in bewegen en rust in je hoofd. Dat zijn dingen waar ze samen met haar patiënten naar streeft. Ze leert mensen hoe hun lijf werkt, en waarom het soms niet meer werkt zoals ze zouden willen. Daarnaast begeleidt zij mensen die fit willen worden en blijven en juist willen voorkomen dat zij blessures oplopen. Je lijf sterk en soepel genoeg krijgen, zodat jij datgene kan doen wat je graag doet. Naast haar werk heeft Martine ervaring als professioneel bekapper.


Tijdens haar masterclasses implementeert ze haar kennis als fysiotherapeute en ervaring als bekapper om zo jou handvaten te geven om jezelf optimaal fit te houden als professional of als hobbybekapper of gewoon paardenmens; zowel fysiek als mentaal. 

Leer paardengedrag- en lichaam begrijpen en lezen

Zefanja Vermeulen

Zefanja is anatomiste en onderzoeker en eigenaar van Equinestudies. Ze besteedt veel tijd aan onderzoek en dissectie van het paard en aan biomechanica. Ze is ook wel bekend als ´The Dutch Bone Lady`. Vanuit Equinestudies organiseert ze met een professioneel team cursussen en opleidingen over de anatomie en biomechanica van het paard.


Door je zintuigen te gebruiken heb je de meeste skills al voor een goede observatie van je paard.

Voeg nog een klein beetje Anatomie en Biomechanica toe en je hebt veel informatie over de belastbaarheid van je paard. Tijdens haar masterclass leer je meer over het voelen en beoordelen van barrières of pijnpunten in het lichaam van het paard en leer je het lijf in zijn geheel beter inschatten. 

Leer veilig en comfortabel bekappen in alle situaties

Anne Schuite

Anne werkt als hoefspecialist voor paarden en docent op het vlak van hoefgezondheid. Ze heeft 15 jaar ervaring als hoefspecialist en maakt zich daarbij hard voor rationaliteit. Anne werkt vooral door zo objectief mogelijk vanuit ratio situaties te analyseren: zowel inhoudelijk op het vlak van hoeven, anatomie en hoefgezondheid als in de benadering van het paard en gedrag. Door oog te hebben voor het paard èn ons eigen gedrag, is vrijwel ieder probleemgedrag snel op te lossen zonder toepassing van geweld, kracht of sedatie en zonder ongelukken. Door de nodige uitdagingen op fysiek vlak werd ze bovendien enorm getriggerd door het belang van zelfzorg en het juist voorbereiden en gebruiken van je lichaam, wat mede ten grondslag ligt aan het opzetten van het VEMP- seminar.


Anne neemt je mee naar het praktische aspect van bekappen. Ze leert je hoe je situaties veilig en makkelijk houdt voor jezelf, het paard en omstanders. Je leert daarnaast alles over hoe je een bekapping zo comfortabel en positief mogelijk kan maken voor het paard, want een comfortabel paard is een meewerkend paard en een meewerkend paard is uiteraard erg ontspannen werken. Ze gaat daarnaast dieper in op het verbinden met het paard en het mindful de hele situatie en het gedrag in de gaten houden en daarop inspelen. Hoe ga je om met bange, gestreste of agressieve paarden? 

Na dit seminar:

    • Kan jij het gedrag van paarden beter duiden en begrijpen zodat je er een antwoord op hebt. 

    • Ontvang je cruciale handvaten voor crisismanagement bij extreem bange of niet meewerkende paarden. Dit betekent dat je de situatie op dat moment beter kan sturen en ook weet waar er mogelijkheden zijn en waar je een andere aanpak moet zoeken.

    • Leer je werken aan een langetermijn trainingsopbouw voor het voeten geven. Voortaan weet je zelf hoe je veulens en groene paarden het van jongs af aan zonder druk of stress kan aanleren.

    • Leer je oefeningen voor het sterk, soepel èn ontspannen maken van jouw lijf. Hierdoor weet je hoe je correct beweegt en hoe je jouw belangrijkste gereedschap, jouw lichaam, optimaal houdt. 

    • Voorkom jij maximaal ongelukken bij paarden zodat je minder van geluk en meer van berekend risico en ingebouwde veiligheid kan spreken. Het hoeft ècht geen russisch roulette te zijn. 

    • Ben jij bekend met de relevante ergonomie en biomechanica van het paard en kan je pijnsignalen herkennen en plaatsen.


Hoe gaan we te werk

    • Je ontvangt het totaalpakket van rationele en onderbouwde antwoorden op al jouw vragen, onzekerheden en onduidelijkheden over het werken met, rond en onder paarden

    • We werken met een reeks masterclasses waarvoor je steeds in kleine groepen opgesplitst wordt. Zo is er ruimte voor jouw vragen en actieve deelname.

    • Er is regelmatig een korte gezamenlijke pauze en een lunch waarin je dingen kan laten bezinken, of juist ervaringen kan uitwisselen met de andere deelnemers.

    • Je ontvangt een door de experts opgesteld werkboek waarin je overzichtelijk jouw aantekeningen kan maken.

    • Het weekend is geheel verzorgd met lunch, drinken, tussendoortjes en fruit, zodat jij je kan focussen op kennis vergaren.


Veelgestelde vragen

 

‘Maar, moet ik niet gewoon meer spierballen hebben om dat soort werk makkelijker te kunnen uitvoeren?’

Nee natuurlijk niet, je moet handig kunnen werken en vooral kunnen samenwerken met het paard. Jouw lichaam kan je trainen en oefenen zodat het klaar is voor het werk en door samenwerking en communicatie met het paard maak je dat werk zo licht mogelijk. 

 

Ja maar, echt met probleemgedrag overweg kunnen is toch vooral weggelegd voor mensen die ‘het’ hebben? Een soort magisch gevoel voor paarden, het beter ´paardenfluisteren? 

Nee hoor, ooit een paard horen fluisteren? Paarden laten meet- en zichtbare nonverbale communicatie zien die je kan leren zien. Ze geven onzekerheid, pijn, ongemak en spanning aan lang voor ze ontploffen en niet meer voor rede vatbaar zijn. Ze reageren ook op jouw non verbale communicatie. De communicatie van het paard kan je leren lezen, jouw eigen onbewuste communicatie kan je leren beheersen. 

 

‘Ik vermijd gewoon de gevaarlijke en vervelende paarden, dat werkt toch ook?’.

Hoe lang werkt die techniek? En wil je dan echt de smid of bekapper zijn die wel goed is, maar niet met paarden overweg kan? En hoe leuk is je werkdag als je regelmatig kleine aanvaringen hebt? En als eigenaar kan je ook niet altijd ieder onaangenaam gedrag voorkomen. Het is leuker om iets te kunnen oplossen dan om iets te moeten negeren of uiteindelijk een paard verkopen omdat het niet lukt samen.