Hoge hakken op een tuinfeestje
27 augustus 2022 

Hoge hakken op een tuinfeestje

Hoge hakken op een tuinfeestje:


Ben je net zoals ik iemand die er regelmatig (ok, dagelijks) uitziet als een soort bosbewoner met vieze vegen in het gezicht, een saai t-shirt of een slobbertrui, een vieze jeansbroek en een paar modderlaarzen, maar af en toe ook houdt van leuke kleding, hooiloos haar en een paar hakken? Dan herken je misschien wel het volgende: 

Je staat op een tuinfeestje gezellig te borrelen op je hoge hakken, maar langzaam maar zeker begin je de Titanic te evenaren: je kapseist in slow motion achterover en zinkt zo met je achtersteven het gazon in… Smalle, hoge hakken doen het niet zo best op een zachte ondergrond en het duurt dan ook niet lang voordat jouw hoge hakken diep in het gazon geboord zitten en je stevig op je volledig voetzool staat. Al die extra hielhoogte (voor meer knieactie?) die je aan had getrokken voordat je van huis vertrok is mooi in de grond gezakt. Het resultaat? Een keurig vlakke stand: je hebt geen voorover gekanteld hoefbeen meer en staat keurig bodemparallel. Hoera! 

Misschien heb je al een vermoeden waar ik naartoe wil: hetzelfde gebeurt bij paarden met heel veel hoefwandlengte. Wanneer paarden een overtollige hoeveelheid hoefwand hebben en op harde bodem eigenlijk alleen op een randje hoefwand steunen terwijl de zool en straal zweven, zie je dat ze op zachte bodem (zand, aarde, grind, etc) in de grond zakken tot ze grotendeels op hun zolen staan. Het teveel aan hoefwand zakt gewoon in de grond zakt en doet niet meer mee terwijl de zool en straal wel weer hun functie kunnen uitoefenen. Daar staan we dan mooi naast als mens met onze theorieën over hoge hielen of bijvoorbeeld ‘een paard binnendoor zetten’... Hoefwand laten staan werkt alleen op verharde bodem, of bij ijzers met verbrede takken of een plaat/zooltje. Niet bij blote voeten, gelukkig!

Zou je je nu nog evenveel zorgen maken over standcorrecties als je de hoefsmid of bekapper de hoeftang in de wand ziet zetten bij een paard dat alleen maar op zachte ondergrond leeft en traint? Een standcorrectie is bij die paarden ineens heel relatief: knip je niet gewoon dat onhandige uitsteeksel af dat toch maar in de grond zakt? 

Ik eindig op feestjes op gras gegarandeerd op blote voeten: die onhandige uitsteeksels die me een beetje een steile stand geven, zitten behoorlijk in de weg en bezorgen me vooral vertraging als ik naar de waterbak, pardon, de bar wil lopen. 
Over de schrijver
-Bekapper by day, nerd by night- als paardengek, ruiter en vooral hoevenfiel richtte ik na ruim 10 jaar ervaring als hoefspecialist de Hoofnerd Academy op. Dit om een platform te creëren dat mijn liefde voor hoeven èn creativiteit op vlak van lesgeven en schrijven kon combineren. Vanuit de Hoofnerd Academy leer ik alles over hoeven aan alle mensen die met of rond paarden bezig zijn en ècht wil weten hoe hun paard in elkaar zit. Mensen die de meest optimale omstandigheden willen creëren voor hun paard om zo problemen te voorkomen. Dit doe ik door middel van het geven van webinars, het schrijven van blogs, het maken van video's en natuurlijk door het geven van mijn online- en praktijkcursussen. Lees je trouwens ergens Tanna in plaats van Anne? Dat is mijn officiële naam, Anne is mijn roepnaam. Juridisch en bedrijfstechnisch hoort Tanna er nou eenmaal bij ;).

Wil je meer van dit soort breinvoer in een mooi en gratis e-book?