'Hoeven zijn werk voor professionals'
Maar waarom gaat het dan vaak niet probleemloos?
'Hoeven zijn werk voor professionals'
Maar waarom gaat het dan vaak niet probleemloos?
Ooit, als jonge blom zonder grijze haren, kocht ik mijn eigen paard Bas. Zijn moeder heette Gianka en ze was één van de paarden die ik reed voor andere eigenaren en uitbracht op wedstrijden. Gianka was mijn grote paardenliefde. Het paard dat ik op gedachtes kon rijden. Het paard dat altijd onmogelijk te hanteren was, maar als veertienjarige sloot ik een pact met haar en samen waren we heel cliché gewoon één. Helaas was ze al veel te vroeg uit de running wegens hoefkatrolontsteking, artrose in de voorbenen en peesblessures en werd ze uiteindelijk op haar zestiende ingeslapen.
Een ontzettend oneerlijke pech, dacht ik. En dat zei ook iedereen om me heen.
Nu weet ik beter.
Wat er in haar lijf gebeurde was gewoon een optelsom van verkeerde factoren in haar leven. Van huisvesting, hoefzorg en stand tot haar veulenperiode. Er zaten een aantal negatieve factoren tussen die bij haar uiteindelijk resulteerden domino-effect van blessures tot er uiteindelijk geen fundering voor een gezond lijf en leven over bleef.
Toen ik haar zoon kocht, besloot ik dat ik er alles aan ging doen om zijn bewegingsgestel gezond te houden. Te beginnen bij de hoeven, want hoewel ik toen nog geen idee had van het totaalplaatje, had ik wel door dat er veel niet goed was gegaan in het leven van Gianka op vlak van hoefgezondheid en hoefzorg.
Mijn start met leren over hoeven als piepjonge 17 jarige bloeide uit tot wat ik nu iedere dag doe: paardenhoeven revalideren, eigenaren onderwijzen en helpen met de hoeven van hun paarden en collega's opleiden tot professionele hoefverzorgers.
Want het gros van de hoefproblemen.. hoeft niet! De meeste hoefproblemen zijn man-made of door mensen tien keer erger gemaakt en dat geldt ook voor been en peesproblemen.
En het allerverdrietigste is dat de kennis er allang is, ondersteund door wat we vinden in wetenschappelijk onderzoek, en toch gebeuren er nog heel ouderwetse en schadelijke dingen in de dagelijkse hoefzorgpraktijk.
En dat hoeft dus niet; de 21ste eeuw vraagt om
een intelligente en moderne vorm van hoefzorg
Kennis kan je vermenigvuldigen door het te delen.. En meer kennis leidt nou eenmaal tot betere beslissingen. Maar het gebeurt zoveel dat professionals geen of mondjesmaat informatie delen. De diepgaande kennis zit vaak achter slot en grendel voor mensen die er professioneel mee aan de slag willen. Die kennis is maar mondjesmaat toegankelijk voor 'de gewone sterveling' die geen hoefsmid, dierenarts, fysiotherapeut of iets anders wil worden. En dan moet je het doen met wat je van professionals te horen krijgt, als er al tijd of ruimte voor is èn die persoon informatie wil delen.
Ik besloot een aantal jaar geleden dat een betere hoefgezondheid en comfortabele paarden beginnen bij meer kennis bij de eigenaar. Jou dus. Want jij bent degene die het paard het meest ziet, het beste kent èn bepaalt hoe het leven van het paard eruit ziet.
En er is geen enkele reden waarom je als eigenaar niet meer kennis kan vergaren en de verantwoordelijkheid nemen over de hoefgezondheid èn het bewegingsgeluk van je paard.
Als ik jou onderwijs over moderne, nuchtere, in de praktijk bewezen en wetenschappelijk onderbouwde hoefkennis die goed toe te passen is in de praktijk.. stel je voor hoeveel mensen en paarden dan op een constructieve manier geholpen kunnen worden. En nog leuker: stel je voor hoeveel problemen voorkomen kunnen worden als we niet wachten tot een kleine afwijking na jaren grote schade veroorzaakt.
Ik zette hiertoe een online cursus op met het fundament van hoefgezondheid erin: de Hoofnerd Fundamentals cursus. Je krijgt inzicht in vraagstukken als: hoe werkt een hoef, hoe is hij opgebouwd van binnen en van buiten, hoe is hij gelukkig en op welke manieren gaan dingen stuk en hoe kan je dat vermijden? De Fundamentals cursus leert je heel gedetailleerd kijken naar hoeven en inschatten waar het misgaat en wat ze nodig hebben.
Ik voegde daar niet veel later een praktijkcursus aan toe en nog weer later extra losse lesdagen anatomie, biomechanica, etc. Want het bleek dat er ontzettend veel eigenaren waren met kennishonger èn paarden met problemen. En het bleek ook dat die paarden ontzettend goed geholpen werden door hun eigenaar met kennis.
Nog later ging ik ook professionals opleiden, die daarbij uiteraard heel wat extra theorie kregen bovenop de Fundamentals cursus.
En die professionele theorie, die wil ik ook bereikbaar maken voor eigenaren
Door een combinatie te maken van theorie, praktijk, veel contactmomenten, vragensessies èn theorie uit de professionele opleiding, creëerde ik het Hoofnerd Hardcore traject.
Ben je iemand die wèl meer wil weten en kunnen, maar geen professionele opleiding kan of wil volgen? Dan is dit traject voor jou. Je maakt echte zevenmijlsstappen op vlak van inzicht en ook vaardigheid door middel van de combinatie van theorie, praktijk en persoonlijke interactie.
Het traject levert jou dit op:
Je kiest zelf hoe je jouw twee open praktijkdagen invult. Je hebt 4 praktijkdagen waarvan 1 Hands-on bekapdag en 1 Fundamentals Live dag waar we nog meer de theorie induiken, maar de andere twee kan je zelf inplannen. Wil je vooral bekappen, dan boek je nog meer Hands-On dagen. Wil je ook de anatomie live beter bestuderen, boek dan een Deep Dive voor dissectie van het onderbeen onder begeleiding. Je hebt ook de mogelijkheid om één dag in te ruilen voor een jaar lang een VIP abonnement waarmee je iedere maand een extra webinar hebt over een verdiepingsonderwerp. Ook krijg je daarmee toegang tot het uitgebreide VIP archief.
Jij bepaalt!
nog twee blije cursisten:
Dat is wat ik jou wil meegeven. Kennis om je keuzes en handelingen op te baseren:
€ 137,--